Det er JERES specielle dag og JERES gæsteliste. Hvis onkel Verner plejer at strippe inden hovedretten og urinere i blomsterdekorationerne, så LAD VÆRE MED at inkludere ham på gæstelisten, fordi “I føler I bør”. Det bliver bare besværligt, når I skal have alle brudesvendene til at lægge ham i benlås, og din svigermor ender sikkert med at få varige psykiske mén.
Bliv enige om, om I har lyst til et stort eller et lille bryllup. Er det familien og de nærmeste venner, eller vil I inkludere fætre, kusiner, gamle bekendte, studiekammerater, kolleger, forretningsforbindelser osv. Hvis I befinder jer i helt hver sin ende af skalaen, så prøv at mødes på midten. Planlægningen kan hurtig blive et tovtrækkeri, hvis den ene har 10 personer på sin gæsteliste, mens den anden har 60
Når I har lavet jeres brutto gæsteliste, er det tid til at sammenligne gæstelisten med jeres budget og med jeres bryllupsplaner, og vurdere om I er nødt til at skære ned på antallet. En kuvertpris på 1.000 kr. ikke udsædvandligt, og så skal der stadig være penge til brudekjole, frisør, gommens tøj, brudepigekjoler mm. Jeg kan afsløre, at de fleste skærer fra i gæstelisten af flere omgange! Hvis I drømmer om, at holde brylluppet på en sød lille kro, hvor der kun er plads til 60 pers. nytter det heller ikke, at I opererer med en gæsteliste på 150. Synes I det er svært at vurdere, hvem I skal skære fra, så læs denne rigtig gode og ret sjove artikel
Overvej, hvad der er vigtigt for jer på dagen. At I kan nå at tale med alle gæsterne eller en stor livlig fest med masser af mennesker. Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Det er bare vigtigt, at I tilpasser jeres gæsteliste efter jeres drømme.
Børn! En hurtig måde at få en stor gæsteliste, men også en let måde at skære fra. Vores egne børn på 8 og 10 år var selvfølgelig med, men vi valgte at gøre det sådan, at det kun var tilrejsende gæster fra udlandet, der måtte tage deres børn med. Det formulerede jeg således:
Omkring udenlandske gæster. Mine to skønne veninder rejste fra hhv. Tyskland og Australien for at deltage i vores bryllup. Den ene havde sin mand med og ankom et par dage før brylluppet. Min veninde fra Australien ankom en uge før. Og jeg havde bare slet ikke den tid til at vise hende Danmark, som jeg burde have haft. Så lav et “buddy-system” til dine udenlandske gæster. Find et villigt familiemedlem eller en ven, der kan byde velkommen, evt. hente i lufthavnen og assistere dine udenlandske gæster til at se lidt af byen.
Lad være med at vakle, når jeres gæsteliste er klar. Også selvom du lige møder en gammel barndomsven på gaden (hvis du VIRKELIG vil genoptage venskabet er det selvfølgelig en anden sag…) eller hvis en person, der ikke er på gæstelisten, udtaler sig om “hvor meget de glæder sig til at deltage”. Det er dårlig stil fra deres side, at antage at de er inviteret, før de har modtaget en officiel invitation.
“Vi var med til deres bryllup”-problematikken. Overvej, om det er så længe siden, at jeres relation har forandret sig. Var deres et stort bryllup, mens I ønsker at holde et lille bryllup? Altså, er der en god forklaring på, hvorfor I deltog i deres bryllup, men ikke ønsker at invitere dem til jeres. Hvis ikke, må I tænke lidt over, hvad konsekvenser det vil have for relationen
Det er ikke jeres forældres bryllup! Så tag i mod gode råd til gæstelisten, men lad det være jeres endelige beslutning, hvem der skal med. Og husk lige dette før I lader jeres forældre betale for brylluppet. For hvis de betaler, køber de også medbestemmelsesret, så stem af med jeres forældre, om I er okay med de ting, de evt. gerne vil have indflydelse på, før I tager i mod bidrag.
Det er fint at skrive sedler eller noter på tlf. fra starten, men når I er ved at være enige, så få listen ind i et gæstelisteværktøj eller et Excel ark fra starten, så I let kan holde styr på til- og frameldinger og hvilken liste, der er den endelige.